domidomi92 napisał:
Masz racje, ogólnie czytając niektóre odpowiedzi nie dziwie sie, jesli nie macie szacunku do rodaka to jak Norweg ma szanować was
żałosne, nie wiem gdzie byliście wychowani ale jesli taki sort Polaków mieszka w Norwegii to chyba rzeczywiście sie zastanowię
ps zdajecie usunęłam tez dlatego ze chyba przeszkadzało zamiast pomagać, zalogowałam sie tu bo szukałam pomocy , nie wiadomości o wiadomo jakiej treści :/ smutne
Wybralas sobie slaby okres na wyjazd. W Norwegii obecnie rosnie bezrobocie. Nie dalej jak wczoraj pisali w gazecie, ze zaklada sie, ze miesiecznie okolo 1000 ludzi straci prace, i tak ma byc przez caly rok, a moze takze w 2017.
Kryzys w przemysle naftowym dotknie pewnie w koncu wiekszosc innych dziedzin. W koncu jak ludzie beda mieli mniej pieniedzy, to przestana budowac, chodzic do restauracji, itp.
No i kogo to wtedy glownie dotknie jak nie Polakow, czy inne przyjezdne do pracy nacje. Wystarczy poczytac to forum, by sie przekonac, ze duzo ludzi nie ma nawet stalych umow na prace, tylko kontrakty na godziny - no a takich najlatwiej zwolnic.
Co do wynajmu, to bez kontraktu na prace nikt ci nie wynajmie mieszkania. No i jest jeszcze pies, co komplikuje troche sprawe. Malo kto chce wynajac komus, kto ma psa czy kota. Czasami nawet nie chodzi o zdewastowanie mieszkania, lecz strach, ze pies bedzie wyl lub szczekal i sasiedzi beda sie skarzyc. Akurat pod tym wzgledem Norwegia jest paskudna.
Zreszta co tu rozpisywac sie o psach, jak ludzie z malymi dziecmi tez maja problemy z wynajmemem. A wynajmujacy moga sobie w chetnych przebierac jak chca, gdyz chetnych co chca cos znalesc jest wiecej niz tych, co maja mieszkanie do wynajecia.
Co do pracy - oczywiscie najlatwiej znales jak jest sie juz w Norwegii. Niestety do pracy, gdzie nie wymaga sie kwalifikacji na jedno ogoszenie zglasza sie 100-200 chetnych.
Sorry, ze tak pesymistycznie, ale takie sa obecnie realia w Norwegii.
www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/i...l/kvartal/2016-02-11
www.dagbladet.no/2015/12/23/nyheter/nav/...et/okonomi/42514636/